2023 metai

Sportininkų treniravimo technologijos : vadovėlis / Antanas Skarbalius

T. 1, 1 – 619 psl.
T. 2, 627 – 1105 psl.

Vadovėlyje pateikiamos susistemintos naujausios sportininkų treniravimo mokslo žinios ir praktinės patirties modeliai. Apibrėžiamas trenerio vaidmuo, jo funkcijos, filosofija, veiklos stiliai, aptariama treniravimo technologijų raida, tendencijos, šiuolaikinių treniravimo technologijų ypatumai. Taip pat glaustai pateikiamos esminės žinios apie organizmo funkcinių sistemų veiklą, tų sistemų adaptacijos prie fizinių krūvių savitumai. Vadovėlyje pateikiamos žinios apie netradicines sportininkų treniravimo priemones: organizmo cirkadinių ritmų, laiko juostų, geografinės aplinkos, aukštikalnių, organizmo galias mobilizuojančių ir atsigavimą greitinančių egzogeninių priemonių taikymo metodikas, elitinių sportininkų treniravimo technologijas. Abiejų vadovėlio tomų pabaigoje galima rasti terminų žodynėlį, kuriame apibrėžiami vadovėlyje minimi aktualūs terminai.

Vadovėlis skiriamas bakalaurantams, magistrantams, studijuojantiems Treniravimo sistemų programoje, taip pat specialistams, siekiantiems trenerio licencijos, ir jau didelę patirtį turintiems treneriams.

Ligonių ir neįgaliųjų masažas : studijų knyga  / J. Požėrienė, V. Ostasevičienė, D. Rėklaitienė, V. Pokvytytė, K. Venckūnienė, D. Selickaitė, N. K. Valužienė, I. Kragnienė, R. Naumavičienė, J. Piečaitienė.
3 – iasis pataisytas ir papildytas leidimas (papildomas tiražas).

 

Studijų knygoje aprašomas ligonių ir neįgaliųjų masažas taikant klasikinę masažo sistemą. Pradžioje supažindinama su įvairiomis masažo rūšimis ir sistemomis, vėliau aptariamas fiziologinis masažo poveikis visam organizmui ir tam tikroms jo sistemoms, pateikiami klasikinio masažo būdai, masažo higienos pagrindai. Pirmiausia dėstoma sveikų žmonių kūno dalių higieninio masažo pagrindai. Toliau kalbama apie masažą po įvairių traumų, ligų ir esant negalioms. Norint geriau suprasti ryšį tarp sąvokų sveikata, liga ir negalia, tikslinga išnagrinėti jų apibrėžtis.

Šioje studijų knygoje ligonių ir neįgaliųjų masažavimo metodikos griežtai neatskiriamos, nes ir vienu, ir kitu atveju taikomi tie patys principai siekiant skirtingų tikslų.

Skiriama Lietuvos sporto universiteto taikomosios fizinės veiklos ir kineziterapijos specialybių studentams. Knyga bus naudinga ir treniravimo sistemų specialybių studentams, kuriems dėstoma masažo disciplina, kineziterapeutams, masažuotojams, taip pat visiems sveikatos specialistams, besidomintiems masažu.